Du husker måske din bedstemors gamle smykkeskrin, som du gik på opdagelse i, alt imens de voksne sad i stuen og snakkede. Hos By Leth har jeg skiftet det tunge låg med spejl i den velourbeklædt æske ud med et let, enkelt og stilrent nordisk design.

Der er sket meget i årenes løb i måden, hvorpå smykker opbevares. Jeg kan huske både min mormor og mor havde et rigtig smykkeskrin, som stod gemt af vejen på det gamle sminkebord. Det mindede næsten om en rigtig skattekiste fyldt med guld og ædelstene. Det var en sjov oplevelse at gå på opdagelse i de mange halskæder, der lå filtret sammen på bunden af en nusset velourbeklædt æske med spejlet indlagt i låget. Som at være med i skatteøen. Jeg kan huske min mormor havde en stor æske fyldt med smykker, og jeg kan stadig se for mig, hvordan min mor næsten gravede de smykker frem, som hun skulle bruge hver morgen. Jeg så, hvordan hun gik på jagt i de mange halskæder, der lå filtret sammen i bunden af smykkeskrinet. Så da min hustru bad mig designe en holder til hendes smykker, vidste jeg med det samme, hvad det ikke skulle være, og jeg fik hurtigt en idé til, hvad det så skulle være.

Hos By Leth har jeg valgt en anden tilgang til det gammeldags smykkeskrin. Jeg er gået helt bort fra den gamle, tunge skattekiste på kommoden og vendt idéen til at være enkelt, smukt og væghængt interiør, der giver smykkerne plads til at hænge fremme. Væk er støvet på smykkeskrinets låg, filten i bunden af skrinet og de sammenfiltrede halskæder. I stedet bliver dine smykker nu bragt frem i lyset, så de er let tilgængelige i et enkelt nordisk design, som hylder den enkelte stil med rene linjer og et funktionelt og overskueligt design.

Inspirationen til smykkeholderens udtryk kom fra et besøg hos Roskilde vikingeskibsmuseum. De lange smalle skibe med de ikoniske stævne havde årer, som kunne bruges, hvis der ikke var vind nok. Ligesom vikingeskibene valgte jeg ligeledes at bruge dansk egetræ til smykkeholderne. Årene er blevet udskiftet med en massiv stang af messing, som har en diameter, der passer perfekt til at holde øreringe. Den mørke, smukke farve kommer, når garvesyren i egetræet kommer i kontakt med ammoniak i en længere periode. Jeg synes, den mørke farve var både en smuk kontrast til den matte messing og en hentydning til de mørke skibe på museet. Samtidig synes jeg, den mørke farve og messingen komplimenterer hinanden.De mange vinkler langs kanten giver et lille indblik i træets årer. Man kan således se årene fra mange forskellige vinkler i ét lille stykke træ. Jeg har valgt at kalde smykkeholderen for Essentials, da designet gør det muligt at fremvise de væsentligste smykker, som min hustru bruger ofte og de smykker, som betyder noget for hende.

For at sikre en bæredygtig produktion bruger jeg primært lokalt høstet træ. Jeg køber det hos private, som har fældet i baghaven eller langs deres marker. På den måde sikrer jeg mig, at træet ikke har skiftet hænder flere gange og undgår en masse unødvendige mellemled. Jeg bestræber mig på at opstøve egetræ i lokalområdet. Ofte skal jeg selv på jagt efter træ fra lokalområdet, og det kan være svært at finde. Hvis jeg bliver nødt til at købe træet hos et savværk, bruger jeg udelukkende dansk FSC mærket egetræ til fremstillingen. Den kemiske dampning foregår under ordentlige forhold, og eventuelle rester fra denne proces bliver indleveret til den lokale genbrugsstation, hvor de efterfølgende tager sig af det. 

Jeg fremstiller selv alle mine design i det lille værksted. Smykkeholderne bliver fremstiller i hånden, og hver enkelt af de mange kanter og flader sliber jeg i hånden. Her er det kvalitet frem for kvantitet, der tæller. Processen er vigtig for mig, og jeg sælger ikke noget, som jeg ikke selv vil have i mit hjem. Derfor er der også et begrænset oplag af hvert design, jeg laver. De ting, vi omgiver os med, er med til at fortælle noget om os som forbrugere. Køber vi billigt fra Østen, er vi i høj grad med til at sætte et tydeligt Co2 aftryk, og vi kan have svært ved at sikre os, at arbejdsforholdene på fabrikken er i orden, og det træ, der er blevet brugt, er fra et bæredygtig skovbrug. 

Smukt, enkelt og bæredygtigt – for mig behøver det ikke være mere indviklet end dét.