De fleste mennesker elsker et godt tilbud eller at gøre en god handel. Det ligger næsten i vores dna. Tænk bare på et loppemarked hvor det er kutyme at prutte om prisen -vi elsker det. At gøre en god handel, er næsten bedre end varen man har købt. Tilbud, mængderabat, Black Friday, sommerudsalg og ugentlige fødselsdagstilbud er blot nogle af de tilbud vi alle kender til og de fleste ikke går udenom.
Men der kan selvfølgelig være en ulempe ved at kun at fokusere på en billig pris. Storproduktion i fremmede lande, kan ikke kun have en skadelig påvirkning på miljøet, men også have vidtrækkende konsekvenser på andre områder. Det kan være svært for forbrugere at se disse konsekvenser og mange skænker dem ikke en tanke. Men på grund af en øget opmærksomhed på hvordan vi producere alt fra mad til biler, er der kommet et stigende krav fra forbrugerne om, at en bæredygtig og miljøbevidst produktion er nødvendig.
Jeg har forsøgt at samle et par af mine overvejelser vedr. hvad det betyder for mig, at skabe med bæredygtighed i tankerne. Jeg har ikke altid haft disse holdninger. Faktisk skal man skal ikke mange år tilbage før jeg slet ikke gik op i hverken bæredygtigt, lokalt producerede varer eller noget skulle være miljørigtigt. Nu har jeg stadig en 20 år gammel T-shirt liggende i klædeskabet som jeg kan krybe i. Jeg behøver ikke nødvendigvis nyt tøj hele tiden. Min ændring i holdning nok er kommet med alderen. Med to børn under taget og begyndende grå hår er jeg begyndt at tænke på en anden måde. Tidligere var det et ræs om at have mest og først. Men med ansvaret for to børn er tankerne på miljøet, klodens tilstand og overforbrug begyndt at fylder mere.
Problematikken ved at købe vare produceret i udlandet er, at man som forbruger ikke har indsigt i hvor varen kommer fra eller hvilke arbejdsforhold de er blevet produceret under. Samtidig skal varen transportres til en ofte overdimensioneret lagerbygning, som der sluger el og varme, alt imens den samler støv i måneder indtil tilbudsavisen fortæller os at de nu kan bøges til spotpris. Ved altid at have en lav lagerbeholdning undgår jeg dette. Nuvel – jeg har ikke vare nok til at sælge til hele verden, men dét er heller ikke meningen. Samtidig undgår jeg en unødvendig overproduktion og spilde ressourcer.
Ved at vælge varer der er lokalt produceret opnår man som forbruger flere fordele.
En af de åbenlyse er, at man er med til at begrænse det Co2 aftryk man sætter, da der ikke er transport på containerskibe fra fremmede kontinenter. Dét betyder utrolig meget.
En lokal producent har oftere styr på deres leverandører hvorimod store fabrikker er afhængige af deres underleverandører og får måske deres halvfabrikata fra områder/landsdele, hvor arbejderne er ansat under tvivlsomme forhold.