De fleste mennesker elsker et godt tilbud eller at gøre en god handel. Det ligger næsten i vores dna. Tænk bare på et loppemarked, hvor det er kutyme at prutte om prisen -vi elsker det. At gøre en god handel er næsten bedre end varen, man har købt. Tilbud, mængderabat, Black Friday, sommerudsalg og ugentlige fødselsdagstilbud er blot nogle af de tilbud, vi alle kender til, og de fleste ikke går udenom.

Men der kan selvfølgelig være en ulempe ved kun at fokusere på en billig pris. Storproduktion kan ikke kun have en skadelig påvirkning på miljøet, men kan også have vidtrækkende konsekvenser på andre områder. Det kan være svært for forbrugere at se disse konsekvenser, og mange skænker dem ikke en tanke. Men på grund af en øget opmærksomhed på hvordan vi producerer alt fra mad til biler, er der kommet et stigende krav fra forbrugerne om, at en bæredygtig og miljøbevidst produktion er nødvendig.

Jeg har forsøgt at samle et par af mine overvejelser vedrørende hvad, det betyder for mig at skabe med bæredygtighed i tankerne. Jeg har ikke altid haft disse holdninger. Faktisk skal man skal ikke mange år tilbage, før jeg slet ikke gik op i bæredygtighed, lokalt producerede varer eller miljørigtige processer. Nu har jeg stadig en 20 år gammel T-shirt liggende i klædeskabet, som jeg kan krybe i. Jeg behøver ikke nødvendigvis nyt tøj hele tiden. Min ændring i holdning er nok kommet med alderen. Med to børn under taget og begyndende grå hår er jeg begyndt at tænke på en anden måde. Tidligere var det et ræs om at have mest og først. Men med ansvaret for to børn er tankerne på miljøet, klodens tilstand og overforbrug begyndt at fylder mere.

Problematikken ved at købe varer produceret i udlandet er, at man som forbruger ikke har indsigt i, hvor varen kommer fra, eller hvilke arbejdsforhold de er blevet produceret under. Samtidig skal varen transporteres til en ofte overdimensioneret lagerbygning, som der sluger el og varme, alt imens den samler støv i måneder, indtil tilbudsavisen fortæller os, at de nu kan købes til spotpris. Ved altid at have en lav lagerbeholdning undgår jeg dette. Nuvel – jeg har ikke varer nok til at sælge til hele verden, men det er heller ikke meningen. Samtidig undgår jeg en unødvendig overproduktion og ressourcespild.

Ved at vælge varer, der er lokalt produceret, opnår man som forbruger flere fordele.

En af de åbenlyse er, at man er med til at begrænse det Co2 aftryk, man sætter, da der ikke er transport på containerskibe fra fremmede kontinenter. Dét betyder utrolig meget.

En lokal producent har oftere styr på deres leverandører, hvorimod store fabrikker er afhængige af deres underleverandører og får måske deres halvfabrikata fra områder/landsdele, hvor arbejderne er ansat under tvivlsomme forhold.

Der findes efterhånden mange måder, producenten kan informere og vejlede kunden om, hvordan varen er fremstillet. Det gælder blandt andet træ fra FSC-godkendte skove, økologisk mælk og svanemærket sæbe. Men også dét kan være en jungle for forbrugeren at finde rundt i. Støtter man en lille producent, har man ikke det ”problem”.

Hvis man vælger at støtte en lokal bæredygtig produktion, støtter man også lokaløkonomien – pengene bliver simpelthen ”i området”. De forsvinder ikke i kapitalfonde eller havner et sted, hvor der måske ikke betales samme procent i skat, hvis da nogen overhovedet.

Som kunde gør man en mærkbar forskel, når man støtter de lokale producenter. Man kender producenten og omvendt. Man ved hvilke værdier, man støtter, og man ved at, ens køb gør en mærkbar og rigtig forskel.

Selvfølgelig kan man ikke altid undgå at købe noget fra udlandet. Skal man have en ny sofa fra IKEA, må man gå ud fra, at de har lavet mere end dem, du finder, i din lokale afdeling, og at den kommer langvejs fra. Men Danmark har et virkelig godt udvalg af dygtige håndværkere og små producenter. Så går man lidt på jagt, kan man nemt få opfyldt størstedelen af sine købsbehov.

Jeg kan godt lide at vide, hvad jeg sælger. Jeg vægter kvaliteten højere end kvantitet, og mine produkter kan holde i mange år. Kvalitet er vigtigt. Vi behøver ikke alle at have den samme T-shirt eller plakat hængende på væggen, og måske behøver vi endda ikke købe nyt hele tiden. Vælg et produkt, som ikke kun gør mindst muligt skade i fremstillingen, men som også gavner et rigtigt menneske og gør en forskel. Dét ville gøre en forskel for os alle.